Karl-Erik

Jag har under perioden 1995-2006 varit kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda kommun. Ledde under de två sista åren som partipolitiskt aktiv på Regeringens uppdrag, Landsbygdskommittén. En parlamentarisk utredning med uppdraget att leverera förslag till långsiktigt hållbar strategi för den nationella landsbygdspolitiken. Sedan hösten 2006 driver jag ett konsultbolag, Idropol AB, med Svenska Fotbollförbundet och Örhlings-Pricewaterhouse-Coopers bland flera andra samarbetspartners.

För Svenska Fotbollförbundets räkning har jag fungerat som Organisationschef för den största internationella landslagstävling som vi som nation kan arrangera på egen hand, UEFA EM för U 21 landslag. Turneringen spelades i fyra svenska städer under juni 2009.

För Öhrlings har jag varit engagerad i ett par ledarutvecklingsprogram, bl a Kommundirektörsprogrammet och Kommunstyrelseordförandeprogrammet, utöver en del specifika uppdrag i några olika kommuner runt om i landet.

För UEFA, europeiska fotbollsunionen, har jag uppdrag som mentor för fotbollsdomare på den absoluta toppnivån.

Engagemanget för landsbygdsfrågorna finns kvar bl a genom ordförandeskapet i Hela Sverige ska leva.

Bakgrund
Jag utbildade mig till Mellanstadielärare vid Högskolan i Kalmar och började min yrkesbana i Kalmar kommun hösten 1979. Flyttade därefter tillbaka till Lindås i Emmaboda kommun och fick lärartjänst på ”hemmaplan”. Var vid denna tidpunkt starkt engagerad inom idrottsrörelsen. Var ordförande i Lindås Bollklubb under 6 år på 80-talet. Parallellt med detta började jag under 80-talet att döma fotboll. Efter en snabb karriär som fotbollsdomare fick jag döma min första elitmatch 1988.

Mitt politiska engagemang började med att jag som idrottsledare hade synpunkter på kommunens politik inom Fritidsnämndens verksamhetsområde. Blev kommunfullmäktigeledamot efter valet 1985 och mitt första nämndsuppdrag blev som ledamot i Fritidsnämnden! Jag blev ledamot i Kommunstyrelsen efter valet 1988 och efter valet 1991 blev jag dess vice ordförande, i opposition.

1990 blev jag elitdomare i fotboll och mitt första riktiga allsvenska uppdrag hade jag i april 1992 på Råsunda när AIK mötte Malmö FF. 1994 blev jag en av sju svenska internationella domare, FIFA-domare, med hela fotbollsvärlden som arbetsfält. Min första match som FIFA-domare gick av stapeln i Vitryssland 1994. Under tiden 1998-2002 tillhörde jag UEFA Top Class Group med toppmatcher inom Champions League och med prestigefyllda landskampsuppdrag på meritlistan. Totalt blev det 100 internationella domaruppdrag i över 35 olika länder och i Sverige hann det bli 150 allsvenska matcher fram till den sista signalen i juli 2002.

I september 1994 byttes opposition mot majoritet och jag lämnade vid årsskiftet min lärartjänst för att bli Kommunstyrelsens ordförande. Under denna period delade jag mitt engagemang mellan dessa båda speciella ledaruppgifter.

Efter avslutad aktiv karriär som domare är jag förtroendevald av Svenska Fotbollförbundet i dess Domarkommitté som Riksinstruktör för domare och av UEFA, den europeiska fotbollsunionen, som Referee Observer och Mentor för europeiska toppdomare. Jobbar för närvarande som mentor för domare från Italien, Frankrike och Tyskland.

2004 erbjöds jag av Regeringen att leda en stor parlamentarisk utredning med uppdraget att leverera förslag till långsiktigt hållbar strategi för den nationella landsbygdspolitiken. Landsbygdskommittén levererade slutbetänkade den 1 december 2006. Vårt slutbetänkande avlämnades i fullständig politisk enighet från höger till vänster och utan reservationer och särskilda yttranden. 31 december 2006 avslutades min politiska karriär och jag övergick i egen verksamhet med fokus på ledarutvecklingsfrågor.

Övriga uppdrag av intresse:

 • Ledamot och vice ordf i högskolestyrelsen vid Högskolan i Kalmar
 • Styrelseledamot och AU-ledamot inom Regionförbundet i Kalmar län
 • Vice ordf i Primärkommunala nämnden, Kalmar län
 • Ledamot i Länsstyrelsens styrelse, Kalmar län
 • Ledamot i Turism i Glasrikets styrelse
 • Ordf i Emmaboda Fastighets AB
 • Uppdrag inom SISU, idrottsutbildarna
 • Förtroendeuppdrag inom Smålands Fotbollförbund
 • Ett stort antal uppdrag som moderator och conferencier
 • Sedan april 2007 vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets Domarkommitté
 • Sedan april 2007 ordförande i Hela Sverige ska leva
 • Sedan september 2007 Organisationschef UEFA Under 21 Final Championship, Svenska Fotbollförbundet
 • Har jobbat som föreläsare och inspiratör för ett ganska stort antal kommunledningar under de senaste åren
 • Flitigt anlitad som moderator bland annat för flera stora landsbygdsaktivitete

Familj
Jag är gift med Lena och hon har utan större övertalan nu tagit smålänningen Nilsson till Bohuslän och Uddevalla. Barnen Henrik och Hanna med familjer finns i Växjö respektive Emmaboda. De lite mindre grabbarna Albin och Filip går på Sommarhemsskolan i Uddevalla.

Den 25 juni 2008 fick familjen tillökning, igen. En fantastiskt söt, mörkögd, golden retriever flicka vid namn Tova har funnit sig väl tillrätta hos oss.

På fritiden, läser jag gärna någon roman, spelar en låt på pianot eller tar en tur med båten och försöker fånga några makrillar i skärgården utanför Hamburgsund i norra Bohuslän.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: